סופה של המאה העשרים ותחילת של המאה ה-21, בעולם המתועש, מאופיינת בשפע של מזון עתיר אנרגיה, זמין וזול, ובהתפתחות טכנולוגיות המאפשרות השגת יעדים שונים במאמץ גופני מינימאלי, אשר הביאו להתפרצות קשה של השמנת יתר
השמנת יתר ומשקל עודף הינם מצבים הנושאים בחובם סיכון לתחלואה משמעותית ואף לתמותה. השמנת יתר היא ההפרעה השכיחה ביותר בארצות המפותחות. משערים כי כ- 1.6 ביליון אנשים סובלים ממשקל עודף ומעל 400 מליון הינם שמנים, ויש נטייה לעליה מתמדת במספרים אלה.
השמנת יתר מקיפה את כל הגילאים: ילדים, בני נוער, ומבוגרים ונפוצה בכל שכבות החברה.בארצות הברית והמערב, כ 50-60% מהאוכלוסייה המבוגרת סובלת מעודף משקל עם BMI מעל 25 או השמנת יתר קשה עם BMI מעל 30. כ 18% מהמבוגרים ו וכרבע מהילדים מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר. בישראל הנתונים דומים, כאשר כל ילד רביעי נחשב כבעל משקל עודף. ארגון הבריאות העולמי הכריז על ההשמנה כעל בעיית הבריאות מספר אחת בעולם.
סיבת השמנת היתר איננה ידועה אך היא נובעת מחוסר איזון בין צריכת אנרגיה להוצאתה- Imbalance between energy intake and expenditure.
בין הגורמים לחוסר איזון זה: גורמים גנטיים, הורמונאליים (PYY3-36,CCK,GLP1,Ghrelin,GIP ), מספר תאי השומן בגוף, גורמים התנהגותיים, חוסר פעילות גופנית, תזונה לא נכונה,תרופות, וכו'.
ההערכה של משקל העודף נעשת בחישוב בין יחס משקל/גובה/שטח פני הגוף המוגדר כמסת הגוף- BODY MASS INDEX) BMI). עד 25 נחשב תקין, עד 30 עודף משקל, מעל 30 השמנת יתר, ומעל 40 השמנת יתר חולנית – MORBID OBESITY.
השמנת יתר חולנית מוגדרת כ- BMI מעל 40 ק"ג/מטר מרובע ללא תחלואה נלווית או BMI מעל 35 עם תחלואה נלווית רחבה כגון: יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית (coronary heart disease),תסמונות ריאתיות, סוכרת, אוסטיוארטריטיס, כבד שומני, היפרליפידמיה, אבני מרירה, דיכאון, גידולים (ערמונית, שחלות, שד, וכו'), ועוד…
במצבים אלה, הטיפול היעיל הוא ניתוח. יתרונות הניתוח הורדת משקל מהירה הנשמרת לאורך זמן והפחתת התחלואה הנלווית. אומנם שיעור הסיבוכים הינו 3-20% עם 1% תמותה.
לאור עובדות אלה התפתחו טכנולוגיות אנדוסקופיות, פחות פולשניות, הפיכות ועם פחות סיבוכים, אומנם התוצאות בירידת המשקל פחות מהירות ויותר צנועות.
בין הטיפולים האלה, הוותיק הבדוק והשכיח יותר הוא הכנסת בלון תוך קיבתי.
האוכלוסייה המתאימה לטיפולים אנדוסקופיים היא חולים בסיכון ניתוחי גבוה, חולים עם השמנה לא חולנית שלא הגיבו לטיפול תרופתי ו/או תזונתי, חולים שאינם מעוניינים לעבור ניתוח, או אלה המכונים SUPEROBESE עם סיכון ניתוחי גבוה במיוחד, והטיפול משמש כגשר לפני הניתוח להביאם למצב קליני משופר לפני הניתוח.
השימוש בבלון תוך קיבתי כאמצעי להרזיה תואר ב 1982. הרעיון כי החדרת גוף זר תופס מקום בקיבה, מעכב פינוי הקיבה ומשרה תחושת שובע. דבר זה מאפשר למטופל לסגל לעצמו הרגלי אכילה, תזונה והתנהגות חדשים ובריאים יותר. הבלון הנפוץ ביותר הוא ה BIB- BIOENTERIC GASTRIC BALLOON.
הבלון נדחף לקיבה כשהוא מכווץ,באמצעות אנדוסקופיה תחת טשטוש, ממולא במים (SALINE) בנפח של 500 סמ"ק, בתוספת 10 סמ"ק צבע (מטילן-בלו) אשר יתריע על דלף מהבלון עם הופעתו בשתן.מושאר 6 חודשים והוצאתו מתאפשרת בעזרת אנדוסקופיה ע"י לכידתו במלקחיים מיוחדות לכך. הפעולה אורכת כ 20 דקות.
תופעות הלוואי הן בעיקר אי סבילות של הבלון (החזר קיבתי/ושטי-רפלוקס-,בחילות, הקאה ואי נוחות בטנית) או דליפה. דלף ובריחת הבלון מהקיבה למעי הינן תופעות נדירות ביותר.
לפי עבודות שונות, ניתן להגיע בטיפול זה לירידה ממוצעת של כ 17 ק"ג. אחוז גבוה של מטופלים שיפרו את ההפרעות המטבוליות ואחרות , אשר הוזכרו מקודם. עבודות הראו כי במעקב המטופלים לאחר הוצאת הבלון, כ 31% חזרו למשקלם, 40% החזירו עד מחצית מהמשקל, 20% שמרו על המשקל הירוד ו 9% אף המשיך לרדת בזכות ההרגלים החדשים שסיגלו לעצמם.