אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS) של מערכת העיכול

אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS) של מערכת העיכול, הינה פרוצדורה משוכללת ורבת עוצמה אשר באמצעותה ניתן לזהות ולאבחן תהליכים זעירים במיוחד בדופן מערכת העיכול ובאיברים הסמוכים, כגון לבלב ודרכי המרה, וכן לבצע שורה של פעולות טיפוליות הדורשות דיוק מירבי.

בדיקת EUS מבוצעת באמצעות אנדוסקופ שהוא מכשיר אופטי וגמיש המוחדר למערכת העיכול של הנבדק דרך הפה. אנדוסקופ זה כולל מתמר אולטרסאונד בקצהו, דבר המאפשר לרופא הבודק לבצע מעין "אולטרסאונד פנימי" בתוך מערכת העיכול.

במהלך הבדיקה במידת הצורך, ניתן להחדיר מחט דקה דרך המכשיר ולדגום רקמה לא תקינה, לנקז ציסטות או להזריק חומר.

כיצד מתבצעת הבדיקה

לפני הכניסה לחדר הבדיקה מתבקש הנבדק לחתום על טופס הסכמה  מדעת ( נכון לכל הבדיקות האנדוסקופיות) בו מוסברים לך הסיכונים והסיבוכים האפשריים.

בתחילת הבדיקה יותז חומר מאלחש אל הלוע – על מנת להפחית תחושה של אי נעימות במקום. לאחריה מתבקש הנבדק לשכב על צידו השמאלי.

בדיקת האולטראסאונד האנדוסקופי מתבצעת תחת טשטוש  ( לעיתים נעשה ע"י מרדים) המאפשר לנבדק לעבור אותה במינימום של אי-נעימות. זריקת הטשטוש ניתנת לווריד ולאחר השפעת החומר המאלחש, מתחיל הרופא להחדיר את האנדוסקופ בעדינות אל פיו של הנבדק. החדרת המכשיר אינה כרוכה בכאב ולא מפריעה לנשימה.

הרופא מתקדם דרך הלוע אל הוושט, הקיבה או התריסריון – בהתאם למטרת הבדיקה. כאשר הרופא מגיע אל האיבר הרצוי הוא מבצע סריקת אולטרסאונד. בהתאם לממצאים שיתגלו, עשוי הרופא להחליט על לקיחת ביופסיה מהממצא או על טיפול אחר.

משך הפעולה הוא כשעה. לאחר הפעולה המטופל עובר לנוח בחדר התאוששות.

סיבוכים אפשריים של בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי

קיימים סיבוכים הקשורים לפעולה האנדוסקופית, אך אלו נדירים.

תיתכן תחושה של גירוי וכאב מקומי בלוע, שתחלוף תוך יום עד יומיים.

לעיתים קיים דימום קל מאזור נטילת ביופסיה, הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד. במקרים נדירים תתכן התנקבות של דופן מערכת העיכול העליונה. כמוכן יתכן זיהום לאחר דיקור.

לאחר הבדיקה

בתום בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי תנוח בחדר ההתאוששות. מלווה יוכל לשהות לצידך, משך המנוחה עד חלוף ההשפעה של תרופות הטישטוש.

יש לזכור שתתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה זמן קצר לאחר הבדיקה. במידה ובוצעה ביופסיה יש צורך בהשגחה בצום למשך 3 שעות. לפני שחרורך, ימסור לך הרופא את תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יימסרו לך לאחר כשבועיים.

שתייה ואכילה בגמר הבדיקה יותרו ע"פ הוראות הרופא.

נהיגה אסורה בהחלט למשך 12 שעות לפחות לאחר הבדיקה

חובה לשוב הביתה עם מלווה!

ביופסיה

במידה ונלקחו ביופסיות או נכרת פוליפ יש להתקשר למכון בו ביצעתם את הפרוצדורה.

במידה ומופיעים סימנים של חום מעל 38 מעלות, כאבי בטן, הקאה או יציאה שחורה עליך לפנות מיידית לטיפול רפואי.