תרופות לחולות IBD בהריון

הריון היא תקופה משמחת ומרגשת ויחד עם זאת מלאה בחששות ובשאלות. אילו תרופות ניתן לקחת במהלך ההריון והאם תרופות מסוג ANTI-TNF בחולות IBD בהריון בטוחות?

INFLIXIMAB או בשמה המסחרי, רמיקד, הינה תרופה שנמצאת בקטגוריה B, כלומר שאין עדות לסיכון בבני אדם בעת השימוש בה. זהו נוגדן ממקור לא אנושי שלא עובר את השליה בשליש הראשון והשני להריון, אך כן מסוגל לעבור דרך השליה לעובר בשליש השלישי.

על פי מספר עבודות שדנו בסוגיה זו 1-3 נמצא כי לא היו יותר הפלות בחולות שטופלו ברמיקד ולא נמצאו יותר מומים מולדים בתינוקות שנולדו לאמהות שטופלו בתרופה במהלך הריונן. אולם, כיון שהתרופה מסוגלת לעבור לעובר החל מסוף השליש השני ובמהלך השליש השלישי של ההריון, מומלץ להפסיק את התרופה בשבוע 22 ולחדשה מיד לאחר הלידה.

הסיבה להמלצה זו נעוצה בעובדה כי בהריונות בהם לא הופסק הטיפול התרופתי ברמיקד נמצאו רמות גבוהות של התרופה בדמו של הילוד שהתמידו לאורך חודשיים ועד שבעה חודשים לחייו. לא ברור מהי משמעות תופעה זו , אך ייתכן שיש בכך משום דיכוי חיסוני מסוים של הילוד והיותו חשוף יותר לזיהומים. במידה ותהיה התלקחות בתקופה זו ניתן להשתמש בסטרואידים. רמיקד נחשבת מתאימה לשימוש גם בזמן הנקה. כמו כן, לא נמצאה פגיעה משמעותית בפוריות הגבר החולה הנוטל אותה.

ADALIMUMAB או בשמה המסחרי, הומירה,הינה נוגדן למתווך הדלקתי TNF ממקור אנושי. הומירה מסווגת אף היא על ידי ה – FDA כקטגוריה B. גם לתרופה זו יכולת מעבר דרך השליה לעובר בשליש השלישי של ההריון. גם כאן, לא נמצאו יותר מומים מולדים בעובר, לידות מוקדמות הפלות או לידות של עובר מת בקבוצת החולות שטופלו בהומירה במהלך ההריון לעומת קבוצות ביקורת מהאוכלוסיה הכללית.

בניגוד לרמיקד, אשר ניתן למדוד רמותיו בדם היילוד, אין אפשרות לנטר את רמות ההומירה בדמו של הילוד. כמוכן, היות שהתרופה ניתנת מדי שבועיים קשה להחליט על הפסקת התרופה לקראת סוף ההריון מבלי להסתכן בהתלקחות המחלה. לפיכך, ההמלצה היא להפסיק את התרופה אך רק 8-10 שבועות קודם תאריך הלידה המשוער. אין מידע ברור לגבי הנקה עם התרופה. כמוכן, אין מידע מהי השפעת התרופה על פוריות הגבר בזמן נטילתה.

לסיכום, על פי המידע העדכני בספרות נראה, כי תרופות נוגדות TNF נחשבות בעלות סיכון נמוך לפגיעה בעובר של אמהות המטופלות בהן. כמו כן, לא נצפתה השפעה רעה על מהלך ההריון. עם זאת, עדיין ההמלצה היא על הפסקת תרופות אלו לקראת סופו של ההריון לצורך מניעת מעבר התרופה דרך השליה לעובר בתקופה זו.

יש לזכור, כי בכל מקרה כאשר אנו שוקלים זה מול זה את היתרונות והחסרונות בשימוש בתרופות אלו, הרי שיתרון השימוש בתרופות אלו במהלך ההריון מבחינת יכולת השליטה במחלה עולה על הסיכון הקטן שבנטילתן.