מידע על בדיקת אנדוסקופיה

גסטרוסקופיה – אנדוסקופיה  (מיוונית להסתכל פנימה)  של דרכי העיכול העליונות. בבדיקה זו ניתן לסרוק איברים פנימיים שונים דרך הפה, כמו ושט, קיבה ותריסריון (דרכי העיכול עליונות).

מהי בדיקת אנדוסקופיה?
אנדוסקופיה, הינה שם כללי, הכולל  מספר בדיקות שונות. אנדוסקופיה (Endoscopy) היא בדיקה רפואית במהלכה מודגם חלל דרכי העיכול (עליונות או תחתונות) באמצעות מכשיר צינורי גמיש שבקצהו מצלמה (האנדוסקופ). במהלך הבדיקה ניתן להתרשם מחלל ומהרירית של הקיבה הוושט  והמעי ומתהליכים בדופן  האברים כגון פוליפים, כיבים מדממים ועוד. במהלך הבדיקה, יכול הרופא לבצע פעולות מורכבות דרך מכשיר האנדוסקופ, כגון כריתת פוליפים, צריבת נגעים מדממים ועוד.  בנוסף, ניתן במהלך הבדיקה לקחת דגימות מדופן המעי (ביופסיות) ועל ידי כך לאבחן תהליכים דלקתיים או גידולים.  לאחרונה, חלה התקדמות ניכרת בהיקף הפעולות אותן ניתן לבצע באמצעות אנדוסקופ, עד כדי כריתה של חלקי רירית נרחבים, ולעיתים על ידי כך ניתן להסתפק בטיפול אנדוסקופי, לתהליכים שעד כה דרשו כריתה ניתוחית.

בדיקת גסטרוסקופיה
הבדיקה והטיפול מתבצעים במכון הגסטרו ביחידה האנדוסקופית המתקדמת שלו. ברוב המכריע של המקרים על בסיס אמבולטורי, דהיינו שהייה של 2-3 שעות במכון, ואז חוזרים הביתה. בהתאם לסוג הבדיקה וחוסר הנוחות שהיא מעוררת, הבדיקה נעשית בהזלפת ספריי מאלחש לגרון (בבדיקת דרכי עיכול עליונות) ובזריקת תרופות לווריד אשר מטרתם הינה לטשטש את המטופל ולמנוע ממנו סבל במהלך הבדיקה (sedation). במקרים מיוחדים הבדיקה מתבצעת אף בהרדמה מלאה.

מה עושים בגסטרוסקופיה ? (אנדוסקופיה עליונה)
בדיקת הגסטרוסקופיה שמשה בעבר  בעיקר למטרות אבחון כמו גילוי מצבים של דלקת הקיבה, דליות בוושט, מחלות כגון כיב עיכולי (אולקוס), גידולים טרום סרטניים וסרטניים, גילוי גופים זרים שנבלעו לדרכי העיכול העליונות, וכו'. כיום ניתן להשתמש באנדוסקופ גם לצורך טיפול, לכן מטרת הגסטרוסקופיה היא אבחנתית וטיפולית כאחת , כמו למשל עצירות דימום בכיב מדמם על ידי צריבה, הזרקת תרופות עוצרות דימום או שימת קליפ מתכתי (כמו בניתוח), קשירת דליות בוושט, כריתת גידולים קטנים במערכת העיכול העליונה, הרחבת היצרויות מסיבות שונות על ידי מרחיבים מיוחדים, הרחבות על ידי בלון, הכנסת תומכנים (STENTS) זמניים או קבועים, סימון גידולים לפני ניתוח כירורגי ע"י הזרקת דיו רפואי. משתמשים בגסטרוסקופיה במכשיר שצורב על ידי שימוש בגז ארגון (APC).

מתי עושים גסטרוסקופיה ?
לאבחנה של כאבים ברום הבטן, בחילה, ירידה במשקל, קושי בבליעה, לברור של דמם ממקור מערכת העיכול העליונה או ממקור לא ידוע. במהלך הבדיקה לעיתים נלקחות דגימות רירית ושים לב, לעיתים קרובות אין לזה כל קשר להמצאות של תהליך סרטני, אלא, לתהליך דלקתי בקיבה או לבדיקת החיידק הליקובקטר.

הכנה לבדיקה
בדרך כלל ההכנה פשוטה, יש להיות בצום מוחלט במשך כ 6 שעות לפני הבדיקה, אלא אם התבקשת אחרת.
אם אתה נוטל תרופות קבועות, עליך לקחת אותן בשעה 6 בבוקר עם רבע כוס מים,
למעט במקרה הבא:

• אם אתה נוטל נוגדי קרישה כגון , עליך להפסיק ליטול את התרופות שבוע לפני הבדיקה, בתאום עם רופא המשפחה או קרדיולוג. לגבי אספירין, כאשר יש סיכון לאירוע מוחי או אירוע לב כתוצאה של הפסקת אספירין ניתן לעשות את הבדיקה תחת טיפול באספירין, במקרים כאלו יש לתאם את הנושא מראש עם רופא גסטרו וקרדיולוג או נוירולוג מטפל.
• אם הינך סובל מפגיעה במסתמי הלב או עם עברת השתלת מסתם או שתל וסקולרי עליך להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי קבלת אנטיביוטיקה לפני הבדיקה ולאחריה.
• אם הינך סוכרתי עליך להתייעץ עם רופא משפחה לגבי לקיחת תרופות ביום הבדיקה.

בדיקת אנדוסקופיה עליונה בדרך כלל היא בדיקה קלה אך בבדיקה ניתן טשטוש ולכן עלייך להגיע בליווי אדם נוסף למכון. אסור לנהוג אחרי הבדיקה למשך כ 8 שעות.

סיבוכים
הסיבוכים כתוצאה מבדיקת גסטרוסקופיה הינם נדירים מאד.
סיבוכים אפשריים:
• יתכן גירוי וכאב מקומי בלוע. גירוי כזה חולף ללא התערבות מיוחדת תוך מס' ימים.
• לעיתים יכולה להיות תחושה של אי נוחות בעת הבליעה שיכולה להמשך עד 48 שעות.
• יתכן דימום מאזור נטילת הביופסיה או מאזור כריתת הפוליפ. הדימום בד"כ קל ונעצר לבד.
• התנקבות של דופן מערכת העיכול הנבדקת – סיבוך נדיר מאוד שבדרך כלל מתגלה מיד לאחר הבדיקה ודורש טיפול מיידי.

אם יש לך סימנים של כאבים בלתי מוסברים, צואה שחורה או הקאה דמית, חום, עלייך לפנות מיידית לרופא המטפל או למיון.
הינך יכול להפחית את הסיכוי לסיבוכים על ידי הכנה נכונה לפי הנחיות הרופא, כגון צום והפסקת תרופות מסוימות.

מהלך הבדיקה
בכניסתך לחדר בדיקה בתוך המכון הגסטרואנטרולוגי, תקבל הסבר נוסף מהרופא אשר יבצע את הבדיקה ותתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת.  תלבש חלוק ויוכנס לך עירוי לווריד. במידה ויש שיניים תותבות, עליך להוציאן לפני הבדיקה. בטרם הבדיקה תתחיל, תתבקש לשכב על צדך השמאלי והרופא או האחות יתיזו חומר מאלחש לתוך חלל הלוע על מנת להפחית את התחושה בלוע בעת החדרת המכשיר ותוזרק לך זריקת טשטוש דרך העירוי בווריד. זריקת הטשטוש מפחיתה את הרגשת אי הנוחות בזמן הבדיקה. לאחר מכן עם השפעת האלחוש, יוחדר בעדינות אנדוסקופ גמיש דרך הלוע לוושט, ומשם לקיבה ולתריסריון. החדרת המכשיר לא מפריעה לנשימה.

לאחר הבדיקה
בתום הבדיקה תישאר לנוח ביחידת ההתאוששות למשך כשעה. תתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה לאחר זמן קצר.
בהמשך, עם התאוששותך, יימסרו לך תוצאות הבדיקה אך ורק על ידי הרופא המבצע ותקבל הסבר לגבי המשך טיפול ומעקב. כדאי מאוד שאדם אחר קרוב משפחה או מישהו שאת/ה סומך עליו יהיה איתך בזמן השיחה עם הרופא/ה בעת מסירת התוצאות.

התאוששות בבית
במהלך הימים הראשונים לאחר הבדיקה ייתכן ותחוש אי נוחות או כאב באזור הגרון. להקלה ניתן לשתות משקאות קרים ולקחת תרופות משככות כאבים. במידה ואתה נוטל תרופות קבועות ניתן לקחת טיפול תרופתי כרגיל – יש להיוועץ עם הרופא המטפל )שביצע את הבדיקה) לגבי נטילת מדללי דם.